Eveniment – ZC Ziua Comunicațiilor 2018.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (Nu există încă evaluări)
Se încarcă...

Eveniment – ZC Ziua Comunicațiilor 2018.

Cristian Colonati – YO4UQ

Participarea la ”Ziua Comunicațiilor” 15 mai 2018 a fost un bun prilej de a surprinde o imagine de ansamblu a supra evoluției ”fulminante” a domeniului comunicațiilor în România. Am beneficiat de o invitație la această prestigioasă manifestare și am reprezentat Comisia Centrală Tehnică a Federației Române de Radioamatorism. Manifestarea este în egală măsură științifică precum și de informare și bilanț asupra comunicațiilor de voce, date și video, cu focalizare pe comunicațiile mobile susținute de tehnologiile radio de ultimă generație.

Ziua Comunicațiilor a ajuns la cea de a 22-a ediție. Începând cu anul 1996 domnul Eugen Preotu, remarcabil specialist în electronică, calculatoare și comunicații a organizat această remarcabilă manifestare și s-a impus ca moderator la multiple ediții în întâlnirile dintre administrații, reprezentanții industriei comunicațiilor, operatori și utilizatori pentru analiza unui bilanț de moment și perspective de dezvoltare. Din motive obiective nu a putut participa la această întâlnire dar cu siguranță a urmărit ”live” transmiterea lucrărilor. L-am cunoscut personal și am colaborat cu domnul Eugen Preotu. Aserțiunea domniei sale din 1996, motto-ul care a relevat un adevăr, a caracterizat și această sesiune: ”Comunicațiile transcend economia!”.

Prezentările făcute de participanți s-au axat pe două mari direcții și anume: evaluarea privind realizările și evoluția calitativă și cantitativă a comunicațiilor (în mod special cele mobile) din România precum și marile provocări ale viitorului acestei industrii prezentate de furnizori și operatori.

În prima parte au fost deosebit de relevante prezentările făcute de către ministrul MCSI – Petru Bogdan Cojocaru și respectiv de președintele ANCOM – Sorin Grindeanu. Pe rând, în sinteză, câteva elemente din prezentările făcute de către cei doi reprezentanți ai administrației.

MCSI – Despre cele mai importante proiecte promovate în acest moment de către minister:

  • Finalizarea ”RO-NET” în anul 2018. Proiectul RO-NET vizează construirea unei infrastructuri naţionale de broadband în zonele defavorizate din România (așa-numitele “zone albe”), prin utilizarea fondurilor structurale europene. Rețelele sunt construite acolo unde comunicațiile electronice în bandă largă nu sunt disponibile și nu există planuri de dezvoltare de către investitorii privați pentru următorii trei ani (783 localități). Aceste rețele construite în cadrul proiectului urmează să fie completate de bucle de acces locale, realizate de către operatorii privați interesați.
  • Programul NGN – Programul pentru implementarea Planului național de dezvoltare a infrastucturii NGN (Next Generation Network), al cărui obiectiv este dezvoltarea de rețele de comunicații electronice de generație nouă cu acoperire națională. În acest scop, va fi promovată construirea de rețele de comunicații în bandă largă cu acoperire națională și cu o largă răspândire a punctelor de distribuție, cât mai aproape de utilizatorul final și cu niveluri adecvate de simetrie și interactivitate, pentru a garanta o transmitere cât mai bună de informații în ambele sensuri.
  • Dezvoltarea elementelor securitate cibernetică pentru sistemele de infrastructură națională în conformitate cu directiva Europeană NIS – ”Network Internet Security”, vizând: transporturile, sectorul energetic, sectorul bancar, infrastructuri ale pieței financiare, sănătate, furnizare și distribuire de apă potabilă şi infrastructură digitală. Au fost menționate și alte proiecte care sunt în stadii diferite de evaluare sau realizare. MCSI și-a exprimat regretul că realizări informatice și comunicaționale funcționale cum ar fi: ”Ghișeul unic” și ”Punctul de contact unic” sunt încă slab folosite de către administrațiile locale.

ANCOM – prin președintele Sorin Grindeanu a făcut o amplă evaluare a parametrilor cantitativi și calitativi ai comunicațiilor digitale mobile pe baza datelor raportate de operatori în anul 2017. Vom încerca să vă prezentăm în text câteva din datele comunicate inclusiv unele calcule ajutătoare suplimentare pentru o justă înțelegere a fenomenului de evoluție explozivă a comunicațiilor digitale mobile în România astfel:

  • 20,3 milioane de conexiuni la Internetul mobil din care 7,7 milioane la sistemul 4G iar restul până la rata de penetrare de 80% la sistemul 3G.
  • Traficul de Internet mobil s-a dublat față de 2016 la fel și traficul mediu lunar pe conexiune care a ajuns la 1,42GB.
  • Telefonia mobilă are 22,4 milioane de utilizatori (abonați+cartele) cu tendință de creștere către abonați odată cu posibilitățile de portarea numerelor.
  • Aici vine o parte extrem de interesantă la care venim cu niște calcule suplimentare. În 2017 românii au vorbit 69 de miliarde de minute (69.000.000.000)!!! Dacă un an are 365x24x60 adică 525.600 de minute, cei 22,4 mil. de abonați au vorbit în total 131.278 de ani. Un singur abonat a vorbit în medie 69.000.000.000/22.400.000 = 3080 minute adică peste 51 de ore sau mai bine de 2 zile. Un abonat a ”pierdut” sau a ”câștigat” stând de vorbă la telefonul mobil peste 2 zile.
  • Traficul în roaming a crescut de 5 ori datorită atât traficului video digital cât și a uniformizării tarifelor între operatori la nivel european.
  • O realizare se pare unică la nivel european a fost acțiunea care s-a terminat în acest an și va fi dată publicității: ”Campania 98%”, campania de monitorizare a semnalului radio digital pe teritoriul României. A fost măsurat semnalul în 127.000 de localități (practic în toate localitățile cu mai mult de 10 locuitori) indiferent de amplasament, la șes sau la munte, pe o suprafață de 121.000km2. Datele vin să ajute la promovarea unor soluții de acoperire națională cu semnal de peste 98%.
  • Pentru tehnologia 5G care bate la ușă ANCOM dorește ca împreună cu furnizorii de echipamente, operatorii din piață și alți specialiști în comunicații să elaboreze o strategia națională de implementare a rețelelor 5G.

Expunerile audio ale celor doi precum și ale celorlalți vorbitori care aduc noutăți în domeniul aplicațiilor de genul: ”SmartCity”, rețele ”IoT – Internet of Things” în care lucrurile vor comunica între ele și cu oamenii, gestiunea bazelor mari de date precum și alte noutăți remarcabile le puteți asculta direct de la interlocutori din sit-ul: https://www.privesc.eu/arhiva/82133

Aceștia au fost vorbitorii și după ce deschideți sit-ul dați click pe fotografia celui dorit și ascultați expunerea. Toată reuniunea a fost moderată în mod remarcabil, din punct de vedere al cunoștințelor tehnice despre comunicațiile digitale, de talentatul comentator de televiziune Mihai Constantin și director executiv al AOMR – Asociația Operatorilor Mobili din România.

                Principalii operatori de comunicații digitale din România: Telekom, Orange, Vodafone și RCS&RDS au susținut un panel de o oră în care au expus principalele realizări precum și proiectele de dezvoltare și disponibilitatea pentru implementarea tehnologiei 5G. Prima parte s-a încheiat cu panel-ul ”Tehnologie pentru rețele și servicii 5G”.  Doamna Maria-Manuela Catrina, secretar de stat în MCSI și ceilalți participanți la panel au prezentat stadiul dezvoltării tehnologiei 5G și proiecte pilot în lume, precum și impactul noii tehnologii asupra serviciilor și aplicațiilor de tip SmartCity, IoT, BigData ș.a. În acest context planuri și proiecte pilot pentru România.

                În cea de a doua parte a evenimentului domnul Codruț Săvulescu (Senior Solution Manager – HUAWEI) a ținut o adevărată expunere ”lecție” despre IoT și infrastructura SmartCity, rolul comunicațiilor în acest gen de proiecte. Recomand celor interesați să o ascultați în ”live” din link-ul https://www.privesc.eu/arhiva/82133 cu un click pe fotografia prezentatorului.

                Este prezentat în continuare întreg programul manifestării.

Nu este o poveste de SF ci este viitorul care bate la ușă. În unele locuri a și intrat. Pentru prietenii noștri radioamatorii este o încercare de a arunca o privire peste evoluțiile spectaculoase ale comunicațiilor radio digitale și a platformelor integrate de rețele și software pentru aplicații complexe care să aducă  ameliorarea unor activități din viața comunităților.

Cu cele mai bune sentimente și 73, de la ZC 2018 prietenul vostru YO4UQ – Cristian

Pentru cei interesați de detalii câteva link-uri finale:

http://zcom.ro/wp-content/uploads/prezentare_ZCOM2018_27martie2018.pdf poster ZC 2018

https://www.comunicatii.gov.ro/proiecte-europene/  despre RONET

http://cursdeguvernare.ro/wp-content/uploads/2015/01/002.pdf   despre NGN Next Generation Network

https://cert.ro/citeste/comunicat-de-presa-guvernul-a-aprobat-proiectul-de-lege-privind-transpunerea-directivei-nis

Atașamente: Articolul în format .pdf și câteva fotografii.

Eveniment     articolul  și  fotografii   01_ZC

Comentariile sunt închise.