HAMNET – Rețeaua Europeană de Comunicații de Bandă Largă.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (20 voturi, medie: 4,20 din 5)
Se încarcă...

HAMNET

Rețeaua radio de comunicații de bandă largă folosită de radioamatori în situațiile de urgență.

Scurtă istorie:

În urmă cu un an, în data de 21 septembrie 2017, ANCOM prin reprezentantul său dul. Octavian Nicolae Lupu a lansat o consultare publică / chestionar cu privire la ”radioamatorismul pentru situații de urgență”. Documentul se găsește în sit-ul ANCOM la adresa www.ancom.org.ro/consultari-incheiate_269 la poz.13 sau pentru descărcare la adresa www.ancom.org.ro/formdata-269-49-341  .  ANCOM prezintă pe scurt în introducerea chestionarului scopul consultării și un scurt istoric despre participarea radioamatorilor și situația actuală a radioamatorismului pentru situații de urgență în lume. Reamintim cu această ocazie aceste considerații:

” I.          Scopul consultării

Consultarea publică inițiată prin acest document are drept scop colectarea opiniilor tuturor părților interesate, incluzând comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență, cu privire la explorarea și identificarea principiilor generale și metodelor specifice pentru crearea și consolidarea reglementărilor necesare și a procedurii de administrare a spectrului radio necesar pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență.

Opiniile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea strategiei de reglementare a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență.

Având în vedere importanța măsurilor ce urmează a fi luate, ANCOM consideră utilă consultarea tuturor părților interesate, intenția Autorității fiind aceea de a asigura transparența și imparțialitatea în procesul decizional și predictibilitatea reglementărilor adoptate.

  1. Scurt istoric și situația actuală a radioamatorismului pentru situații de urgență 

În urma Conferinței Mondiale pentru Radiocomunicații din anul 2003, WRC-03, articolul 25 al Regulamentului Radiocomunicațiilor al Uniunii Internaționale de Telecomunicații (UIT) a fost modificat prin introducerea paragrafului 25.9A, care menționează faptul că „Statele sunt încurajate să ia măsurile necesare pentru a permite stațiilor de radioamator să fie pregătite și să răspundă nevoilor de comunicare în sprijinul ajutorului în caz de dezastre ”.

Cu alte cuvinte, prin Conferința Mondială pentru Radiocomunicații s-a recunoscut posibilitatea statelor membre ale UIT de a dispune măsurile necesare pe plan național pentru ca în anumite situații de urgență să poată fi utilizată resursa de spectru radio, alocată în mod curent serviciului de amator, pentru satisfacerea nevoilor curente în vederea eliminării efectelor generate de o situație de urgență sau pentru coordonarea acțiunilor necesare într-o asemenea situație.

La nivel național, cadrul juridic aplicabil serviciului de amator se fundamentează pe art. 32 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări şi completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare și pe Decizia Președintelui ANCOM nr. 245/2017 privind reglementarea serviciului de amator. Actul normativ adoptat de către autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor electronice a stabilit, în cadrul pct. 21 din Capitolul IV – „Norme de utilizare a staţiilor radio”  din anexă, posibilitatea participării ori contribuției radioamatorilor la restabilirea stării de normalitate în cazul producerii unei situații de urgență. Cu alte cuvinte, prin textul indicat se recunoaște posibilitatea ca radioamatorii să poată interveni activ în sprijinul autorităților competente, făcând uz de toate posibilitățile și competențele de care dispun.

La nivel internațional, autoritățile de reglementare au inițiat și permis dezvoltarea de rețele naționale de radioamatorism pentru situații de urgență, fiind numeroase exemple în acest sens: RAYNET (Marea Britanie), ARES și RACES (Statele Unite ale Americii), AREC (Noua Zeelandă), DARES (Olanda), AREN (Irlanda), ARENA (Austria), WICEN (Australia), ARES (Canada), REMER (Spania) și RAS (Rusia). Un bun model de reglementare a fost oferit de către FCC și FEMA din Statele Unite ale Americii. Nu în ultimul rând, Uniunea Internațională a Radioamatorilor (IARU) a realizat, în cursul anului 2016, un ghid de comunicații pentru situații de urgență. Documentul oferă detalii practice privind organizarea rețelelor de radioamatori pentru situații de urgență. Trebuie menționat faptul că IARU are o secțiune dedicată pentru comunicații în situații de urgență, oferind informații privind frecvențele radio ce pot fi utilizare pentru semnalarea producerii lor și deopotrivă, pentru contactarea rețelelor naționale de preluare a acestor apeluri de intervenție”

Termenul de închidere al consultării publice a fost la data de 21.11.2017.

Comisia Tehnică Centrală a elaborat un răspuns la consultare / chestionar precum și un studiu cu privire la soluția tehnică modernă, implementată și în continuă dezvoltare în Europa, pentru comunicațiile multimedia de bandă largă realizată de către radioamatori:

”HAMNET – Rețeaua radio de comunicații de bandă largă folosită de radioamatori în situațiile de urgență.”

                Studiul și-a propus și s-a limitat la prezentarea posibilităților tehnice de comunicații radio, hardware și software, fără a face referință la procedurile și regulamentele de comunicații cu care se asociază funcționarea rețelei în situații de urgență. Răspunsul la chestionar și studiul au fost supuse spre aprobare în CA al FRR și au fost depuse în termen la ANCOM.

După cum se poate vedea din răspunsul la chestionar precum și detaliat în studiu, prin soluția pilot: realizată, implementată și funcțională, de către colegii și prietenii din YO2 (YO2LOJ & Co), România este deja conectată la rețeaua Europeană de comunicații de bandă largă. Comisia Tehnică vă mulțumește pentru efortul, competența și realizarea voastră remarcabilă.

Așa cum s-a cerut în chestionarul / consultarea ANCOM au fost ridicate pentru comentarii și precizări unele probleme de competența ANCOM printre care enumerăm:

  • Ajustarea unor prevederi privind alocarea canalelor în banda de 5GHz și precizări asupra modului de utilizare pentru emisiunile de bandă largă de către radioamatori.
  • Observații cu privire la structura de echipamente propuse.
  • Probleme de software și prioritatea aplicațiilor: voce, date, video inclusiv servere.
  • Problema ”dreptului la antenă” pentru radioamatori în cooperarea sistemelor de bandă largă cu sistemele clasice de comunicații în benzile de HF și VHF și nu în ultimul rând:
  • Dacă soluția propusă este fezabilă, dacă poate fi finanțată și aplicată în România, dacă prezintă vreun interes sau poate fi ”îngropată”. Oricum radioamatorii YO ar fi bine să știe de existența acestei posibilități.

În consecință, așa cum am promis în studiu, aducem la cunoștința comunității de radioamatori YO o posibilă contribuție pentru o soluție modernă în comunicațiile radio dedicate situațiilor de urgență.

Anexăm spre informarea YO:

  1. Răspuns către ANCOM la ”Consultarea publică privind radioamatorismului pentru situații de urgență.”
  2. Studiul Comisiei Tehnice Centrale înaintat către ANCOM – ”HAMNET – Rețea radio de comunicații de bandă largă.”
  3. Corespondența electronică (email) cu ANCOM privind depunerea materialelor.

Chestionar_ANCOM_Radioamatori_situatii_de_urgenta

HAMNET – Rețea radio de comunicații de bandă largă

Hamnet_email

Conținutul materialelor se poate accesa și descărca de la sit-ul Comisiei Tehnice Centrale a FRR  http://tehnic.frr.org.ro/

                Notă recentă  – 23.09.2018.

                La mijlocul lunii septembrie 2018 ANCOM a publicat o sinteză a răspunsurilor date la chestionarul privind posibila contribuție a radioamatorilor la evaluarea și înlăturarea efectelor unor situații de urgență.

În continuarea materialelor elaborate și prezentate în sit de către Comisia Tehnică Centrală a FRR pe această tematică aducem la cunoștința comunității YO sinteza realizată de către ANCOM. Propunerile vor fi analizate și vor fi utilizate pentru fundamentarea reglementărilor ce vor defini cadrul activităților realizabile de către radioamatori în aceste situații.

Cităm și anexăm:

”La nivel național, cadrul juridic aplicabil serviciului de amator se fundamentează pe art. 32 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicațiile electronice, aprobată, cu modificări și completări, prin Legea nr. 140/2012, cu modificările și completările ulterioare și pe Decizia Președintelui ANCOM nr. 245/2017 privind reglementarea serviciului de amator. Actul normativ adoptat de către autoritatea de reglementare din domeniul comunicațiilor electronice a stabilit, în cadrul pct. 21 din Capitolul IV – „Norme de utilizare a stațiilor radio” din anexă, posibilitatea participării și contribuției radioamatorilor la restabilirea stării de normalitate în cazul producerii unei situații de urgență. Cu alte cuvinte, prin textul indicat se recunoaște posibilitatea ca radioamatorii să poată interveni activ în sprijinul autorităților competente, făcând uz de toate posibilitățile și competențele de care dispun.

În cadrul consultării publice s-au primit răspunsuri din partea a 16 respondenți.

ANCOM a analizat răspunsurile primite, prezentate în cele ce urmează, și va ține seama de opiniile, intențiile și recomandările exprimate cu ocazia consultării în fundamentarea deciziei ce va reglementa radioamatorismul pentru situații de urgență.”

Răspunsurile primite la chestionarul supus atenției de către Autoritate sunt prezentate în continuare în linkul la sit-ul ANCOM cât și ca material pdf.

http://www.ancom.org.ro/uploads/forms_files/SINTEZA_raspunsurilor_2018_1536240257.pdf

SINTEZA_raspunsurilor_2018_

 

 

 

Comentariile sunt închise.