Analizor de antena cu ICOM7300

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (2 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

ICOM 7300 folosit ca analizor de antena extins.

YO3LW – Cristian Simion

O caracteristica optima a Tcvr-lui: IC-7300 consta in capacitatea acestuia de a afisa SWR-ul intr-o banda aleasa sub forma unui bara-grafar. Acest mod se poate activa printr-o functie numita SWR chiar din meniul principal. Acest lucru este similar cu varianta cea mai simpla de utilizare a unui analizor de antena prin intermediul caruia am putea extrage informatia de SWR ca functie de frecventa (fara componenta reactiva…din pacate).

In acest fel putem vedea unde anume antena noastra este rezonanta. Dar acum ICOM 7300 este construit in platforma, ca o alta utilizare a capacitatii SDR-urilor, are capacitatea de a vedea o banda completa nu doar o singura frecventa. Totodata IC-7300 detine un tuner de antena atomatic incorporat ce poate acorda antene cu un SWR de pana la 3:1.

Cum deseori se intampla ca antenele sa fie „taiate” gresit, astfel incat fie rezonanta lor nu este la mijlocul benzii fie se gaseste la una din limitele de banda, se impune ca plaja „maturata” de analizorul de antena sa depaseasca granitele benzii unde se doreste rezonanta antenei. Astfel orice analizor comercial dispune de un DDS care permite baleajul continuu un frecventa, deseori in domeniul 1-30MHz (Ex: AD9850).

Prima problema care apare in extinderea utilizarii functie de SWR grafic in cazul ICOM 7300, este legata de modul in care Tcvr-ul Dvs este sau nu blocat la emisie continua 1-50MHz (ex. MARS Mods). Pe propriul Dvs risc sau contra cost, modificarile ce trebuiesc aduse Tcvr-lui pentru a extinde atat receptia cat si transmisia sunt descrise cu lux de amanunte la link-ul urmator: http://yo3hjv.blogspot.com/2016/03/icom-ic-7300-marscap-extended-tx.html

 

Mai concret:

  1. Verificați ca radioul să fie deconectat de la sursa de alimentare
  2. Utilizati masuri de prevenire a descarcarilor electrostatice. De preferat folositi fie o statie de lipit cu aer cald fie o statie de lipit cu gaz. Daca aveti disponibila o bratara antistatica, conectati-o intre incheietura mainii si carcasa tcvr-lui.
  3. Intoarceti tcvr-ul cu „burta in sus” si scoateti cu grija capacul prin desurubarea celor 10 suruburi aferente (vezi in link-ul http://www.n4brf.org/PDF/IC-7300_Servicio%20(1).pdf pagina 44).
  4. Localizati matricea de diode de langa procesorul CPU IC301-RENESAS.
  5. Pregatiti de flux de lipire, aliaj de lipire de inalta calitate 60/40 si eventual alcool izopropilic.
  6. Componentele ce trebuiesc dezlipite de pe placa (diodele D416 respectiv D422) sunt foarte sensibile la temperaturi inalte, iar fluxul de lipire (folosesc tipul de GEL) ajuta la reducerea temperaturii pentru zonele care nu sunt atinse de varful statiei de lipit.
  7. Folositi o penseta buna.
  8. Folositi un microscopul bun sau microscopul ochelarilor. Diodele sunt extrem de mici.
  9. Atentie, pe internet au aparut comentarii cum ca o dioda de pe partea de 6m a fost scoasa din greseala iar punand-o la loc tcvr-ul a ramas fara banda de 6 m.

Mai jos sunt imagini extrase dupa modificarea propusa mai sus, pentru antenele din dotare.

 

Referinte:

https://www.mods.dk/index.php?ModelId=1218&RadioId=1-icom

http://yo3hjv.blogspot.com/2016/03/icom-ic-7300-marscap-extended-tx.html

http://www.n4brf.org/PDF/IC-7300_Servicio%20(1).pdf

Mult succes!

73 de Cristi, YO3LW

Pentru cei interesați, articolul în format .pdf   ICOM 7300

Comentariile sunt închise.