”RADIO ‘44„ 1944 / 2019 – 75 de ani.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (3 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

”RADIO ‘44„  1944 / 2019 – 75 de ani.

O călătorie în tehnologia undelor radio a anului 1944 – ”RADIO ’44 & ARRL Handbook 1945”.

Am fost sâmbătă la radioclub. Lume puțină, căldură mare și majoritatea participanților la întâlnire trecuți de ”prima tinerețe”. Printre alte discuții interesante și una despre evidența tuburilor electronice foarte vechi. Un vizitator din YO9 – YO9GVS, discipol al lui Sandu YO9HH (cu care am schimbat câteva cuvinte prin telefon cu acestă ocazie) a întrebat dacă există niscaiva cataloage pentru tuburile electronice din ”zona temporală” a celui de al doilea război mondial. Mi-am adus aminte că mai am acasă prima carte despre radioamatorism și radioamatori apărută după război în 1944 – ”RADIO ‘44” (Editura Publicom – Tiparul Românesc S.A. București 1943).

Colaboratori cu articole în acestă publicație, practic dedicată radioamatorismului, nume semnificative din istoria acestor preocupări referitoare la electronică și comunicațiile radio: Valeriu Vasilescu (YR5VV), Liviu Macoveanu (YR5ML), precum și V.Bărbulescu, Corneliu Coadă, Ion Ganea și George Giurgea. Mi-am amintit că publicația avea două articole despre tuburile electronice de la acea vreme intitulate ”Înlocuirea lămpilor o problemă delicată” și ”Coduri și notații pentru identificarea lămpilor”. Pentru memoria colectivă la împlinirea a 75 de ani de la apariția primei cărți despre radioamatorism în România după marea conflagrație mondială, este atașată o copie scanată a acestei publicații.

Paginile primului articol scris de YR5VV reflectă cu fidelitate starea de spirit, nostalgia și frustarea de care erau cuprinși pasioanții de radio, radioamatorii, în acele vremuri de restriște și interziceri care au continuat încă mult timp. Au trecut mulți ani până când radioamatorii din România au reușit să se alăture familiei mondiale de prieteni. După mulți… mulți ani am primit cadou de la un veteran al radioamatorismului românesc  YR5CY – Mihai Lascăr (nenea Mișu) cu indicativul înoit YO3CY (sk), un ARRL Handbook ed. 1945 al cărui proprietar inițial a fost YR5PP regretatul Cezar Pavelescu (pe care l-am cunoscut personal) autorul primei cărți semnificative pentru comunicațiile radio cu bandă laterală unică, BLU alias SSB, publicată în editura Tehnică 1958.

De ce fac referire la acest volum al ARRL?… Handbook 1945 conține un excelent catalog al tuburilor elctronice precursoare și din perioada celui de la doilea război mondial. Realizările industriei electronice de radio din SUA și conținutul cărții, la nivel teoretic și practic în susținerea preocupărilor pentru o activitate intensă la nivelul radioamatorilor, este făcut pe 512 pagini de specialitate și 195 de pagini de oferte și reclame pentru componente electronice și echipamente complexe de recepție și emisie. Sunt prezente marile firme ca RCA, National, Hammarlund, Hallicrafter, Rayeton și mulți alții. În 1945 deja practic echipamentele industriale din timpul războiului erau deja oferite radioamatorilor.

Personal am beneficiat după autorizare în 1963 și după construcțiile personale de receptoare cu lămpi, de un receptor militar din panoplia Rx-urilor din aviația americană BC348O (cu tambur și Fmax 18MHz) procurat de la YO3FD – Traian (sk). Comparația între realizările documentațiilor tehnice publicate în lume în acei ani în domeniul radio arată imensul decalaj tehnologic și de acces la informația de specialitate în perioada de după război și care s-a prelungit foarte mult la noi în țară până la mijlocul anilor ’60 și chiar după aceea.

Din ARRL Handbook am extras și atașat pentru cei interesați paginile unui amplu catalog al tuburilor utilizate în acele vremuri. Nu știu dacă cineva mai este interest de aceste aspacte ale istoriei radioacomunicațiilor de amator dar eu nu am putut să trec peste emoția de a redescoperi ”spiritul și trupul” – ”soft-ul și hard-ul” radioamatorismului acelor ani din România și din lume. Sunt atașate câteva anexe .pdf care pot fi descărcate precum și o minimă bibliografie.

Cu mult drag pentru voi de la YO4UQ – Cristian

 

[1] Radio ’44 –  01_Radio_44_pdf_Landscape     01_Radio_44_pdf_Landscape

[2] ARRL Handbook 1945 –  02_Catalog_tuburi_SUA_1945     02_Catalog_tuburi_SUA_1945

[3] Hanbook – reclame – 03_Hallicrafter_2     03_Hallicrafter_2

[4] A. Ciontu, S. Naicu, L. Moisin, V. Ciobaniță – Pagini din istoria electronicii și radiocomunicațiilor.  (numai cele 2 coperti)

[5] O simbolică colecție de bacnote din aceea perioadă găsită între paginile cărții Radio ‘44/      04_Bacnote_1

Comentariile sunt închise.