O antenă interesantă de unde scurte în λ.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (6 voturi, medie: 4,83 din 5)
Încarc...

O antenă interesantă de unde scurte în λ.

(prelucrare și dezvoltare după o propunere a lui John Portune W6NBC)

Cristian Colonati – YO4UQ

O antenă extrem de interesantă propusă de John Portune W6NBC care poate înlocui cu succes pentru operarea în fix sau portabil alte antene mult mai complicate și/sau costisitoare cu parametrii similari. Se va face o sinteză și o evaluare comentată a expunerii din articolul publicat de ARRL în QST – iulie 2019 pag.39 și vom continua cu unele comentarii și o dezvoltare ulterioară a acestui concept cu ajutorul programului de modelare 4NEC2. Articolul original (.pdf) este anexat acestei expuneri.

Expunerea este structurată în trei părți.

 • În prima parte vom da detalii de evaluare funcțională cu ajutorul 4NEC2 pentru antena ”nativă” propusă de W6NBC, inclusiv dimensionarea rețelelor de adaptare pentru benzile de radioamator precum și evaluarea detaliată a principalilor parametrii electrici. (vezi și ANEXA 1)
 • În cea de a doua parte vor fi modelate soluții noi pentru funcționarea mono band, dual band și chiar pentru trei benzi la mai multe variante ale acestei antene cu adaptare directă la 50 ohmi. (ANEXA 2)
 • A treia parte proiectează o soluție care practic dublează câștigul într-o configurație directivă cu două elemente și face o propunere originală pentru banda de 50MHz. (ANEXA 3)
 1. Ce ne spune John – W6NBC în articolul publicat în QST?

O antenă verticală, fără radiale, montată la sol, cu performanțe mai bune decât alte verticale de aceleași dimensiuni. Polarizarea este predominant orizontală pentru un zgomot minim și cu un câștig direcțional pe elevație de 5 ÷ 7 dBi. Unghiul de câștig este similar cu al antenelor verticale clasice. Antena a obținut o onorabilă mențiune la concursul de antene al QST din 2018. Construcția originală este simplă cu materiale uzuale: un suport vertical (catarg) de fibră de sticlă sau chiar metalic de cca. 10m, cordelină sau alt fir izolant pentru ancoraj cca. 60m, conductor radiant de cupru d=1,5÷2mm izolat în pvc cca. 24m, suport de bază pentru stâlp și pentru montajul unui ”tuner” industrial sau o rețea de adaptare auto construită. În figura alăturată este prezentată soluția constructivă care evită punctele slabe ale antenelor verticale obișnuite. Această antenă este de forma unei bucle închise fără a avea nevoie de radiale, construită din fir de cupru obișnuit pe un catarg de cca.10. Elementul activ este subliniat cu galben, restul fiind ancore izolate.

Funcționează eficient de la 14 la 50 MHz și mai slab în 3,5, 7 și 10MHz. După cum se cunoaște antenele verticale sunt puternic sensibile la zgomotul electric deoarece sunt cu polarizare verticală. O antenă orizontală prezintă în general o reducere a zgomotului cu până la 3dB. Antena buclă verticală are o polarizare preponderent orizontală prin modul de alimentare la bază.

Proiectul lui W6NBC consemnează două avantaje:

 • Constructiv este o antenă verticală exclusiv ”fir” cu ancore izolate și un catarg (mast). Pentru amplasamente fixe catargul poate fi metalic iar pentru portabil un ”extensibil” din fibră de sticlă sau altă soluție, lemn, undiță, etc.
 • Cel de al doilea avantaj determinat cu o modelare EZNEC (eznec.com al dezvoltatorului W7EL) este că față de antenele verticale clasice unde radiația maximă este la bază, aici, cea mai mare parte a radiației se produce la partea superioară a antenei ceea ce elimină radialele, reduce pierderile în sol și ameliorează câștigul. Antena are directivitate bidirecțională.

În articolul din QST anexat prezentei expuneri în format .pdf  sunt prezentate diagramele de radiație în plan vertical și orizontal pentru un sol mediu în care se vede directivitatea bidirecțională și elevația. La dimensiunile fizice, rezonabile din punct de vedere execuție alese de W6NBC, bucla are o frecvență de rezonanță naturală în jurul valorii e 16,8 – 17 MHz. Vom vedea în continuarea acestei expuneri că acest lucru a fost verificat cu ajutorul programului de modelare 4NEC2. Câteva detalii grafice se pot vedea în ANEXA 1.

În spiritul pragmatismului care îi caracterizează pe radioamatorii americani, funcționarea multiband a antenei prin adaptarea de la 50 ohmi la impedanța de intrare Za este asigurată prin montajul la bază, în punctul de alimentare, a unui ”remote antenna tuner” sau ca a doua variantă un ”tuner” realizat cu rețele simple L/C comutate cu relee pe fiecare bandă.

Suplimentar față de articol, care prezintă în sinteză conceptul și principalele caracteristici funcționale, vom face în continuare o evaluare de detaliu a parametrilor funcționali precum și o dimensionare pentru rețelele de adaptare pentru varianta ”nativă” a acestei antene. Alimentarea antenei fiind echilibrată (simetrică) este importantă eliminarea curenților de mod comun cu un balun de curent 1:1. Tunerul nu se montează și nu se pune la pământ, este izolat de ”GND”. Dacă antena se utilizează pe o singură bandă ”tunerul” poate fi înlocuit cu un adaptor de impedanță simplu L/C. Foarte important de menționat că dacă antena se proiectează prin redimensionarea firului radiant pentru o singură bandă se obține la fiecare bandă o antenă cu lungimea în λ, o lungime de undă. Vom prezenta această soluție în partea a doua a expunerii. Vom vedea că dacă dimensiunile sunt corect realizate antena va fi adaptată și se poate alimenta prin intermediul balun-ului de curent 1:1 direct prin cablu coaxial de 50 ohmi.

 

Deoarece dimensionarea inițială este prezentată în unități de măsură anglo-saxsone (1’ foot = 0,304m și 1”= 2,54cm) a fost nevoie de transformarea dimensiunilor în unități metrice (m, cm). Pentru evaluarea performanțelor electrice nu prezintă importanță cotele pentru ancorele izolate din cordelină ci numai elementele active: catargul, firul radiant, distanța la sol, punctele de fixare. În acest sens au fost făcute transformările dimensionale care au intrat în prelucrările cu 4NEC2:

H = 30’ = 30 x 0,304 = 9,12m

G = 1’ = 1 x 0,304 = 0,3m

A = 20’ 7,5” = 20 x 0,304 + 7,5 x 0,0254 = 6,27m

B = 10’ = 10 x 0,304 = 3,04m Iar prin calcule elementare de geometrie:

M = H – G = 8,82m ; L = 1,4m

Se prezintă în continuare tabelul cu principalele valori ale parametrilor electrici prin modelările antenei ”native” pentru fiecare frecvență în varianta neadaptată, fără rețea L/C, iar pentru liniile galbene noile valori adaptate precum și componentele L și C pentru rețeaua de adaptare. Unde avem: Pi=puterea de intrare, SWR=raportul de unde staționare, Peff=puterea efectivă, ∆p=pierderile cumulate în structură, Rad-eff=raportul dintre puterea efectiv radiată și puterea de intrare, Elevat=unghiul de înclinație al maximului de radiație față de sol din lob, Gain=câștigul în dBi, L și C valorile rețelei de adaptare pentru fiecare bandă.

Dacă o antenă verticală clasică are diagrama de radiație omnidirecțională, bucla de față este bidirecțională cu diagrama perpendiculară pe planul buclei și asigură un câștig de 3,5 ÷ 7dBi (dBi – câștig față de radiantul izotrop). La fel ca la un dipol orizontal puteți orienta bucla către direcția preferată. Ca alternativă suplimentară se poate face o a doua antenă rotită cu 90 de grade față de prima și se poate comuta alimentarea, manual sau automat, de la o antenă la alta. Se acoperă astfel practic cu două antene directive întreg orizontul. Tot în articol se fac câteva referiri și la rezultatele pentru parametrii modelați de câștig și elevație. Diagramele de radiație pentru antena nativă în cele 5 benzi de unde scurte, analizate aici cu 4NEC2, sunt prezentate alăturat. Detalii despre rețele de adaptare L/C în ANEXA 1.

2a. Variante de antene W6NBC pentru o singură bandă adaptate la impedanța de 50 ohmi.

John W6NBC a folosit o singură antenă pentru lucrul pe mai multe benzi adaptată la frecvența de lucru cu ajutorul unui ”tuner” sau a unor rețele L/C comutabile amplasate la bza antenei în punctul de alimentare. Există posibilitatea de a optimiza funcționarea acestei configurații pentru lucrul fără rețele de adaptare, cu intrare directă la 50 ohmi numai cu un balun 1:1 de simetrizare. Dece este oportună și această soluție? În primul rând că ea există și poate fi pusă în practică, iar în al doilea rând pentru că în multe concursuri importante se practică categorii de concurs cu clasificare pe o singură bandă. În acest caz se poate renunța la un costisitor ”automatic antenna tuner” sau la o complicată rețea de adaptare prin comutare.

Păstrând recomandările constructive ale lui John din antena nativă propusă de el și care are rezonanța naturală în jur de 17MHz sau ales pentru fiecare din benzile de la 14 la 50MHz dimensiuni aproximativ proporționale ale elementelor active astfel încât perimetrul antenei să se apropie de λ, o lungime de undă, iar forma poligonală să fie asemănătoare. Se respectă principiul asemănării din geometria elementară. Cu aceste valori s-a apelat la 4NEC2 care are funcțiuni puternice de optimizarea dimensiunilor astfel încât să se obțină o impedanță cu reactanța Xs cât mai mică și un SWR aproape de 1:1. Impedanța devine rezistivă și foarte apropiată de 50 ohmi. Parametrii de optimizare din 4NEC2 sau setat la maxim SWR=100 și Xs=100. Alimentarea se face direct din cablul coaxial cu un balun de curent 1:1 pentru simetrizare. Elementele dimensioanale sunt  cele din fig.2 și fig.5.

Față de cotele menționate în figură este calculat și perimetrul, lungimea radiantului, care este foarte aproape de lungimea de undă de funcționare. În ANEXA 2 – sunt date capturi de ecran cu toți parametrii electrici de funcționare precum și ai diagramelor de radiație ai antenelor mono band iar în tabelul alăturat pentru o viziune de ansamblu sunt sistematizați principalii parametrii electrici și de eficiență.

2b. Variante pentru antene cu funcționarea pe două benzi.

Având la îndemână un instrument așa de puternic precum 4NEC2 a existat motivația de încerca modelarea unei soluții pentru o antenă verticală model W6NBC pentru mai multe benzi. Puțin forțat se poate asimila ca idee cu o soluția bine cunoscută pentru dipolii pe mai multe benzi din antena ”fluture”. Pentru început s-au luat două antene mono band de 14 și 18MHz și s-au conectat la aceeași sursă iar ca poziționare în același plan. Din păcate 4NEC2 a dat o eroare pentru o construcție cu unghiuri ascuțite între radianți apropiați.

Situația semnalării erorii și a geometriei propuse care a generat această eroare este prezentată în figurile alăturate. O astfel de construcție alterează cu adevărat parametrii electrici de funcționare ai unei antene radiante.

Au fost alese două soluții pentru a continua modelarea și anume:

Prima soluție s-a referit la ridicarea buclei mici de 18MHz în cadrul buclei mari de 14MHz,  inclusiv cu punctul de alimentare, astfel încât să nu mai apară unghiuri ascuțite între laturile buclelor radiante. Pentru ca și bucla de 14MHz să rămână alimentată a fost nevoie de două fire de legătură între punctul de alimentare de la bucla de 18MHz la bucla de 14MHz. Deoarece în acest caz perimetrul buclei de 14MHz ar fi fost alterat și mult mai mare decât apropierea de un λ, o lungime de undă, toată structura buclei de 14MHz a fost coborâtă către sol cu exact lungimea firelor de legătură. În acest fel perimetul buclei mari a rămas practic neschimbat. Ajustările pentru adaptare și aducerea la rezonanță au fost făcute în continuare cu mecanismele oferite de 4NEC2. Soluția și detaliul de conectare la bază se văd în figura de mai jos.

Cea de a doua soluție, pentru a scăpa de avertizarea din 4NEC2, a fost mult mai simplă. Bucla de 18MHz nu a mai fost ridicată din punctul de alimentare comun al celor două ci a fost pur și simplu rotită în spațiu cu 90°. În acest fel influența mutuală a celor doi radianți a devenit neglijabilă și buclele au putut intra fără probleme în procesul de modelare pentru rezonanță și adaptare la impedanța de 50 de ohmi pentru cele două frecvențe. Detaliul de alimentare la bază este prezentat alăturat.

Și în prima soluție bucla mică ridicată se poate roti cu 90° cu care ocazie se micșorează influențele reciproce ale celor două bucle. Au fost făcute modelări și pentru această situație cu rezultate foarte bune. Cele mai interesante din punctul de vedere al posibilităților de realizare practică comodă sunt cele două menționate mai sus. Caracteristicile dimensionale sunt prezentate în tabelul alăturat. Trebuie menționat că dimensiunile date în tabel sunt suficiente pentru construcția coplanară sau ”cross” a buclelor. Toate dimensiunile în metrii.

Două mențiuni grafice orientative pentru cotele antenei W6_2x14_21_G03_CROSS și pentru descrierea din prima variantă pentru W6_2x14_18_paralel cu buclele coplanare și laturile aproape paralele sunt prezentate în continuare. La punctul de alimentare cota este tot timpul de 5cm.

Până acum au fost prezentate antene având combinații a două bucle radiante ”dual band” conectate în două construcții spațiale diferite: coplanare și în ”cross”. Se pot modela și alte combinații ale unor bucle dimensionate pe alte frecvențe care să funcționeze în perechi. Soluția spațială cea mai convenabilă care ne ferește de influențe reciproce nedorite este cea în ”cross”. Pentru operarea în unele concursuri ar fi fost interesantă o antenă care să acopere cele trei frecvențe superioare de 14, 21 și 28MHz. Din păcate acest lucru nu este posibil fără o rețea de adaptare pentru banda de 28MHz. Să vedem ce se întâmplă cu antena modelată anterior  pentru 14,1 și 21,1MHz până la 30MHz. 4NEC2 oferă soluția de analiză a rezonanțelor cu evaluarea parametrilor electrici pe un ecart mai mare de frecvențe. A fost baleiat intervalul de la 13 la 30 MHz și s-a obținut următoarea diagramă (fig 16). Rezonanța pe armonica a doua este la 27,5MHz pentru un SWR de 2:1. Pentru  frecvența dorită de 28,5MHz SWR-ul ajunge la 1:9,68 imposibil de utilizat.  Pentru frecvența de 28,5MHz este necesară introducerea manuală sau prin comutație cu relee o rețea de adaptare L/C cu parametrii determinați tot cu ajutorul modelatorului 4NEC2 și care au valoarea de L=777nH serie și C=57,9pF paralel pe intrarea antenei. Ansamblul celor două bucle nu permite creșterea frecvenței pe armonică pentru a intra în banda de 28MHz.

 

O soluție originală sugerată și de W6NBC în articol este o variantă cu două antene de construcție identică, pentru o singură bandă cu orientarea lobilor radianți la 90 de grade unul față de celălalt. O astfel de construcție cu un releu la baza  buclelor care să asigure comutarea alimentrării de la o buclă la cealaltă asigură practic o acoperire cu 360 de grade pentru o radiație cu directivitate și câștig mare. Este o soluție convenabilă pentru lucrul în concursuri la categoria pe o singură bandă. Soluția cu două bucle identice se poate aplica pentru oricare dintre benzile de radioamator. Construcția este realizată pe același catarg pentru ambele bucle identice montate în ”cross” dar cu o translație pe verticală a uneia cu 10cm. În spațiul dintre ele se montează balunul de curent 1:1 și releul de comutare. Modelarea cu 4NEC2 ne spune că influența reciprocă la comutarea de la o buclă la cealaltă este nulă. După translatarea unei din bucle pe verticală cu 10cm s-a refăcut optimizarea. Ambele bucle au fost optimizate pentru un minim SWR la rezonnață. Optimizarea s-a făcut numai prin ajustarea dimensiunii L (lățimea buclelor) succesiv pentru ambele până când s-a obținut o soluție convenabilă. Detaliile cu imagini capturi de ecran se pot vedea în ANEXA 4 pentru un exemplu cu două bucle pentru banda de 14MHz. Modelarea va trebui refăcută pentru alte benzi. Pentru transmiterea unei tensiuni continue de 12V sau 13,5 Vcc în vederea comenzii de comutare prin releu este atașat pentru consultare excelentul articol  din QST ianuarie 2013 al lui AD5X – Phil Salas. Un ”device” simplu care admite transmiterea a până la 3Acc pe același coaxial cu alimentarea de RF.

În tabelele următoare sunt prezentate dimensiunile celor două bucle precum și parametrii electrici de funcționare.

2c. O soluție pentru funcționarea unui ansamblu de bucle λ pe trei benzi.

Ceea ce este interesant și va fi prezentat în continuare este o soluție de a lucra cu o antenă având trei bucle. O condiție este ca acestea să nu fie nici una armonica celorlalte. A fost aleasă pentru modelare combinația 14, 18 și 21MHz. Conform celor deja cunoscute, pentru a evita influențe reciproce majore, a fost aleasă o aranjare spațială a celor trei bucle în formă de stea cu un decalaj unghiular de 60 de grade.

În ANEXA 3 sunt date capturi de ecran cu principalii parametrii electrici și de radiație ai acestei configurații pentru cele trei frecvențe alese pentru modelare. În tabelele alăturate sunt date sintetic dimensiunile de execuție ale radianților celor trei bucle precum și sinteza parametrilor electrici.

3 Antenă directivă cu două elemente în buclă λ model W6NBC.

Poate cea mai interesantă modelare este cea a unui ansamblu de două bucle, o buclă activă – radiator și un reflector. fiecare cu bucla de lungime foarte apropiată de lungime  λ. Elementele de optimizare au fost pentru parametrii SWR, Xs reactanță minimă și ”Gain” câștig maxim. Pentru intrarea în optimizare au fost alese câte două elemente buclă în frecvențele de 14,1 / 18,1 / 21,1 și 50,5MHz. Dimensiunile inițiale ale buclelor au fost cele optimizate pentru alimentarea la 50 de ohmi la punctul 2a. Distanța inițială dintre cele două bucle, la fiecare frecvență, a fost aleasă la intrarea în procesul de optimizare la nivelul aproximativ de λ/4. Programul 4NEC2 și-a făcut în continuare datoria și a ajustat distanța dintre cele două elemente pentru a maximiza câștigul. Cei trei parametrii aleși pentru optimizare au fost SWR, Xs și Gain. O ușoară ajustare a SWR s-a făcut din dimensiunea Lxx care a corectat această cotă atât la elementul radiant cât și la elementul pasiv. Bucla pasivă a fost închisă la bază pe cota de 5cm acolo unde bucla activă are alimentarea. Ca exemplu prezentăm o captură de ecran pentru a vizualiza modelarea ansamblului directiv în banda de 14MHz. În ANEXA 4 se pot vedea capturi de ecran pentru toate benzile la care s-a făcut modelarea ansamblurilor de bucle directive. Tot acolo și o propunere interesantă pentru un ansamblu orientabil în banda de 50 MHz.

În continuare prezentăm în sinteză principalele dimensiuni ale radiantului precum și parametrii electrici ai ansamblurilor modelate. Menționăm că buclele pentru fiecare ansamblu sunt identice ca dimensiuni, cu remarca buclelor pasive / reflector care sunt închise la bază cu 5cm. La antena de 21MHz G2 reprezintă cota la sol a elementului pasiv.

4. O scurtă sinteză finală.

Pentru cei care au avut răbdarea și înțelegerea de a parcurge o expunere destul de laborioasă și poate pentru unii complicată, vom încerca să facem o sinteză care să vă ajute să alegeți din ea ceea ce vă este util.

Realizarea lui John W6NBC este remarcabilă și arată că ”epopeea” antenelor în activitatea radioamatorilor continuă. Este o soluție originală și ingenioasă de configurarea unei antene în λ. Pe lângă propunerea inițială și sugestiile lui John au fost analizate și proiectate / modelate variante specifice ale acesteia adaptate diverselor dorințe, nevoi și posibilități de realizare. Toate aceste modelări au avut ca obiectiv asigurarea unei adaptări naturale la impedanța de 50 ohmi a cablului de alimentare și eliminarea ”remote auto tuner”-ului sau a rețelelor de adaptare de la punctul de alimentare. Sunt situații specifice (cum sunt cele de concurs) și opțiuni speciale ale operatorilor care nu au nevoie de un sistem de adaptare la punctul de alimentare. Soluțiile de acest fel elaborate aici sau grupat astfel:

 • Antene verticale buclă monobandă în benzile de la 14MHz la 50MHz.
 • Combinații de câte două bucle verticale pe frecvențe diferite în structură coplanară sau ”cross” pe un singur catarg și o singură alimentare.
 • Două bucle pe aceiași frecvență montate în ”cross” pe un catarg, cu o comutație prin releu pentru realizarea unei diagrame de radiație directivă cu câștig maxim care să acopere practic orizontul de 360 de grade.
 • O combinație de antenă cu trei bucle ”cross 60 de grade” pentru trei benzi pe un singur catarg și o singură alimentare.
 • Sistem directiv cu două elemente în λ, radiator și director, pentru câștig și directivitate maxime. O sugestie pentru o combinație mobil orientabilă la frecvența de 50 MHz.

Au fost prezentate ca exemple în expunere și ANEXE un număr limitat de variante și combinații posibile. De asemeni, un număr mare de capturi de ecran, pentru variantele analizate expuse în ANEXE oferă posibilitatea de a face o comparație vizuală simplă și sugestivă pentru rezultatele obținute. O imagine face cât 1000 de cuvinte! Pentru alte soluții se pot folosi drept model fișierele executabile din 4NEC2, puse la dispoziție ca atașamente la prezenta expunere, la care vor fi introduse datele de intrare dorite de solicitant. S-a folosit această remarcabilă realizare a lui W6NBC pentru a prezenta și puterea de modelare a programului 4NEC2. Soluțiile prezentate au fost verificate cu modulele de evaluare din program pentru ”Testul de convergență” și cu ”AGT – Average Gain test” – „Testul de câștig mediu” pentru a verifica fiabilitatea modelelor elaborate care au răspuns pozitiv și au confirmat valabilitatea soluțiilor. La antenele prezentate lărgimea de bandă este generoasă și menționăm ca exemplu pentru 14MHz este de 330kHz pentru un SWR de 1:2 și de 200kHz la un SWR de 1:1,5. În banda de 21MHz valorile sunt de 600kHz pentru un SWR de 1:2 și de 300kHz la 1:1,5.

În capitolul de Atașamente puteți viziona patru capturi de ecran dinamice pentru câteva soluții semnificative:

 • O antenă mono band de 14MHz optimizată.
 • O antenă cu 2 bucle în ”cross” pentru 14 și 21MHz cu o singură alimentare optimizată la 50ohmi.
 • Un ansamblu directiv de două bucle, radiant și director, în banda de 14MHz.
 • Un ansamblu directiv de două bucle, radiant și director, în banda de 50MHz.

Unele recomandări pentru eventualii realizatori ai acestei antene, rezultate din procesul de modelare.

 • Soluție simplă, eficientă și ieftină.
 • Nu aveți nevoie de catarge metalice complicate și de mare înălțime.
 • Nu sunt necesare radiale care să vă complice viața.
 • Antena nu este practic influențată de tipul de sol.
 • De asemeni distanța de la sol la punctul de alimentare nu are o influență semnificativă asupra parametrilor de funcționare.
 • Mai multe bucle de frecvențe diferite montate pe același catarg din care numai una este activă la un moment dat nu se influențează între ele.
 • Este foarte important de respectat perimetrul în λ determinat prin modelare pentru banda la care este construită antena. Ajustarea lungimii λ la condițiile locale de montaj se poate face după o măsurătoare cu ajutorul unui analizor de antene (miniVNA, MFJ269, AA170, etc.) după care se poate scurta la bază prin tăierea succesivă a radiantului cu câțiva centimetrii din bucla lăsată la început ceva mai lungă.
 • Reglajul impedanței de intrare la 50 ohmi este sensibil la cota Lxx, lățimea buclei.
 • Nu uitați că antena este simetrică și are nevoie de un balun de curent 1:1 pentru evitarea efectelor nedorite ale curentului de mod comun datorită alimentării nesimetrice prin cablu coaxial.
 • Soluțiile mecanice și de montaj pentru catarg și ancorare, la posibilitățile actuale de procurare materiale din magazinele de specialitate, sunt lăsate la ingeniozitatea și priceperea realizatorilor.
 • Dacă cineva construiește una dintre variantele prezentate aici ale acestei antene sunt așteptate cu interes comentariile, fotografii și rezultatele obținute, pentru a le face cunoscute prietenilor YO la adresa yo4uq@yahoo.com

Atașamente și bibliografie.

[1] John Portune – W6NBC – QST July 2019 pag. 39   W6NBC _2019-07QSTHFkiteantenna

[2] YO4UQ – O antenă interesantă de unde scurte în lambda.  O antenă interesantă de unde scurte în λ_Versiunea_SIT

[3] ANEXA 1 – Capturi de ecran despre antena W6NBC „nativa” și adptată cu rețele L/C.  ANEXA 1

[4] ANEXA 2 – Capturi de ecran pentru antene monoband si multiband adaptate pentru alimentare la 50 ohmi. ANEXA 2

[5] ANEXA 3 – Ansamblu directiv cu două bucle optimizat pentru impedanța Za la 50 ohmi și câștig maxim.  ANEXA 3

[6] ANEXA 4 – Captură pentru două antene buclă acordate pe aceiași frecvență cu comutare prin releu și acoperire directivă pe orizontul de 360 de grade.  ANEXA 4

[7] Nota 1 – Notă auxiliară privind adptarea.  NOTA_1_Notă auxiliară privind adptarea

[8] Phil Salas AD5X – Transmisia 3A curent continuu pe cablul coaxial peste RF.  AD5X_3A_prin_COAXIAL_pentru_releu

[9] Ferestre de intrare date în 4NEC2 – Geometry, Symbols, Source, Frequency s.a.  W6_Setari_4NEC2_Ferestre_Date_Rezultate

[10] Fișiere executabile .nec lansabile din 4NEC2.  W6_ART Fisere executabile nec

[11] Manualul 4NEC2   http://tehnic.frr.org.ro/wp-content/upload/2018/04/Manual_4NEC2.pdf

[12] Antena_monoband_14MHz  în lucru  

[13] Antena_dualband_cross_14_21MHz  în lucru  

[14] Ansamblu_directiv_cu_doua_bucle_14MHz  în lucru  

[15] Ansamblu_directiv_cu_doua_bucle_50MHz  în lucru  

 

 

Comentariile sunt închise.