TNABF – UHF 2019 – consultare publică.

O stea2 stele3 stele4 stele5 stele (1 voturi, medie: 5,00 din 5)
Încarc...

TNABF – UHF 2019 benzile de 2,4 GHz și 5,7 GHz consultare publică.

Din partea FRR – Comisia Centrală Tehnică – Cristian Colonati

În urmă cu doi ani, în data de 21 septembrie 2017, ANCOM prin reprezentantul său dul. Octavian Nicolae Lupu a lansat o consultare publică / chestionar cu privire la ”radioamatorismul pentru situații de urgență”. Documentul se găsește în sit-ul ANCOM la adresa www.ancom.org.ro/consultari-incheiate_269 la poz.39 sau pentru descărcare la adresa www.ancom.org.ro/formdata-269-49-341  .  ANCOM prezintă pe scurt în introducerea chestionarului scopul consultării și un scurt istoric despre participarea radioamatorilor și situația actuală a radioamatorismului pentru situații de urgență în lume. Reamintim cu această ocazie scopul acestei consultării:

                Scopul consultării

Consultarea publică inițiată prin acest document are drept scop colectarea opiniilor tuturor părților interesate, incluzând comunitatea radioamatorilor și entitățile cu atribuții pentru situații de urgență, cu privire la explorarea și identificarea principiilor generale și metodelor specifice pentru crearea și consolidarea reglementărilor necesare și a procedurii de administrare a spectrului radio necesar pentru susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență. Opiniile exprimate cu ocazia acestei consultări vor servi la fundamentarea strategiei de reglementare a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) privind susținerea activităților de radioamatorism dedicate furnizării de comunicații în situații de urgență. Având în vedere importanța măsurilor ce urmează a fi luate, ANCOM consideră utilă consultarea tuturor părților interesate, intenția Autorității fiind aceea de a asigura transparența și imparțialitatea în procesul decizional și predictibilitatea reglementărilor adoptate.

Cu această ocazie Comisia Centrală Tehnică a FRR a elaborat un studiu cu propuneri pertinente privind o rețea de comunicații de mare viteză pentru comunicații integrate de video, voce și date operabilă pe un WAN în configurație ”mesh” – (plasă) susținută de o adresabilitate IP în blocul gratuit de adrese 44.192.0.0 alocat de IANA pentru România.

Studiul poate fi recitit și descărcat de la adresa http://tehnic.frr.org.ro/?p=2550 . În contextul realizării studiului pe lângă propunerile de dotare hard și soft, configurare, dezvoltare, operare și evaluare economică s-a făcut analiza alocărilor de spectru radio necesar funcționării acestui ansamblu în conformitate cu TNABF în vigoare la acea dată. Cu această ocazie s-au făcut propuneri de alocare canale și lărgimi de bandă cu precizarea condițiilor de tehnice necesare funcționării legale.

În capitolul ”3.1. Frecvențe radio – benzi și canale alocabile” se pot analiza aceste propuneri. Cele două benzi studiate și care asigură funcționarea cu echipamente adecvate au fost cele de 2,4GHz și 5,7GHz.

În contextul publicării noului TNABF în actualizarea 2019 se poate vedea că solicitările de armonizare prevăzute în studiu au fost luate în considerație de ANCOM. Pe această cale mulțumim specialiștilor care realizat această activitate. Pentru a aduce la cunoștința comunității YO această punere de acord a spectrului de frecvență în benzile UHF pentru comunicații de bandă largă, utilizabile și în scopul realizării unor rețele în sprijinul situațiilor de urgență, publicăm în comparație capturi de ecran cu noile și vechile prevederi.

Banda de 2300 – 2450 MHz este împărțită în două sub benzi 2300 – 2335 MHz și 2335 – 2400 MHz. Se observă evidențierea posibilităților de lucru pentru ”Amator” în toată această bandă și în mod special în segmentul 2400 – 2450 MHz (6 canale) pentru ”Sistemele de transmisiuni de date de bandă largă” necesare rețelelor HSMM – RMMV promovate de radioamatorii din lume.

Pentru banda de 5,7 GHz sau realizat precizări importante și alinierea la prevederile ITU privind alocările armonizate internațional. S-a precizat întregul segment de 200 MHz între 5650 – 5850 MHz unde radioamatorii pot lucra conform recomandărilor EN 301 783 în sistemele clasice de emisiuni precizate și în recomandările IARU. Pentru emisiunile de radioamator prin satelit s-a acordat o lărgime de bandă corespunzătoare de 20 MHz (5650 – 5670 MHz) față de 10 MHz (5660 – 5670 MHz).

S-a venit cu precizarea privind comunicațiile de bandă largă unde acronimele din TNABF în segmentele menționate au următoarele semnificații:

 • LAN – Local Area Network
 • WAS – Wide Area Systems
 • RLAN – Radio Local Area Network
 • BFWA – Broadband Fixed Wireles AccessISM – Industrial Scietific and Medical band
 • ISM – Industrial Scietific and Medical band

Un factor interesant de precizat este prezentat de ANCOM în materialul RO-IR 03-03 ediția 2-2018 care este anexat și este prezentată alăturat captura de ecran cu informațiile utile pentru utilizarea canalelor atribuite radioamatorilor și anume:

 • În canalele acordate radioamatorilor din ecartul 5470 – 5725 MHz sistemele radio pot fi utilizate în exteriorul clădirilor cu putere de 1 watt p.e.i.r. în rețele de tip WAS/RLAN – ca sisteme de transmisiuni de bandă largă și sunt exceptate de la licențiere.
 • În orice caz, al unei fericite mobilizări a comunității radioamatorilor din România pentru realizarea experimentală a unei rețele de comunicații de bandă largă voce, text și video, o consultare cu specialiștii ANCOM va fi binevenită atât sub aspectul corectitudinii și al legalității cât și din punct de vedere tehnic al echipamentelor, reglajelor și măsurătorilor UHF.

Probabil că evoluțiile viitoare ale preocupărilor radioamatorilor, resursele materiale și financiare cu o contribuție colectivă, vor face posibilă o realizare pilot pentru o astfel de platformă multifuncțională, practic gratuită din pdv al exploatării și de mare interes și eficiență într-un sistem de instruire pentru tinerii nou veniți în familia YO.

Se combină în mod fericit tehnologiile radio de ultra înaltă frecvență cu hardul și softul calculatoarelor și rețelele IP de asemenea gratuite din clasa 44.192.0.0 alocată României. O platformă care ar putea fi de interes și pentru facultățile tehnice de specialitate electronică și informatică.

Un exemplu al densității indicativelor de radioamator existente numai în locatorul KN34ak, unde funcționează și autorul acestor rânduri, arată  posibilitățile de interconexiune în YO3 – București capitala României la numărul existent de 922 radioamatori autorizați din arealul capitalei (din evidențele ANCOM).

Câteva cuvinte de încheiere

 • Mulțumim din nou specialiștilor ANCOM care au contribuit la precizările și ajustările făcute pentru un domeniu de frecvențe la care probabil va fi mai mult utilizat în viitor.
 • Probabil Federația Română de Radioamatorism și Comisia Tehnică vor lua notă de aceste noi reglementări și de promovarea unor eventuale acțiuni în acest nou cadru. Participarea radiocluburilor a comunității YO și în mod special din YO3 pot face un model de colaborare pentru realizări pilot.
 • Să nu-i uităm pe colegii din YO2 (YO2LOJ & Co) care au dat un minunat exemplu în realizarea primei rețele de comunicații de bandă largă în această tehnologie conectată la Europa HAMNET.
 • Pentru cei interesați această propunere, (cu o exploatare practic gratuită fără taxe, cu costuri minimale și susținută de reglementări legale) ea poate constitui o platformă performantă pentru instruirea în regim de ”Amator” a unor viitori profesioniști în radiocomunicațiile prezentului dar și pentru rețelele viitorului.
 • Pentru cei care nu au citit lucrarea îi invităm să se unite la ea din curiozitate iar pe cei care au văzut-o să o revadă în contextul noilor reglementări de spectru ale ANCOM. Oferta în folosul radioamatorilor este deosebit de generoasă. Menționăm că pentru astfel de alocări de spectru firmele, operatori de comunicații, plătesc MILIARDE de EURO!

Atașamente.

TNABF_2019_text

RO-IR03-WDTS-WAS_RLAN_RED_ro_V2

Decizia_311_2016_frecv_libere

en_301783v020101p

 

Comentariile sunt închise.