3.2.1. Antene HF

Acordul de la distanță cu ajutorul unui condensator variabil cu vid. 

YO4UQ – Cristian Colonati

O aplicație simplă însoțită de o realizare practică care poate constitui un bun exemplu pentru ”ce se mai poate face cu forțe proprii” pe lângă echipamentele industriale cumpărate, stația de radio și celelalte echipamente industriale anexă: tuner, SWR-metru, analizor de antenă, etc. Preocupările autorului acestor rânduri privind antenele magnetice – ML Magnetic LOOP, sunt îndeobște cunoscute. În SUA și nu numai, există o puternică emulație în rândul radioamatorilor pentru a dezvolta în construcție proprie astfel de antene adaptate pentru spații reduse. Discuțiile pot fi urmărite pe https://beta.groups.yahoo.com/neo/groups/MagLoop/info?referrer=vodovozfamily

Nici firmele nu stau degeaba. În publicațiile de specialitate ale radioamatorilor din SUA, Anglia, Italia sau Germania aproape în fiecare număr apar articole și referințe la ML precum și reclame ale firmelor, mai mari sau mai mici, cu oferte pentru multiple variante constructive ale acestui model de antenă. De asemeni și Internetul este plin de numeroase referințe cu privire la realizările practice proprii ale radioamatorilor. Deoarece programele de calcul pentru dimensioanrea antenelor magnetice, existente la un moment dat pe Internet, dădeau rezultate diferite cu privire la unii parametrii: constructivi, dimensionali și ai valorilor parametrilor de funcționare, a fost construit pe baze teoretice solide un program propriu pentru dimensionarea antenelor magnetice și evidențierea parametrilor de funcționare, care poate fi descărcat de la

http://tehnic.frr.org.ro/index.php/3-articole/3-2-hf/3-2-1-antene-hf/

inclusiv considerentele teoretice, sau la

http://www.radioamator.ro/articole/view.php?id=920

                Pentru expunerea practică din acest articol sunt prezentate mai sus două capturi de ecran cu parametrii dimensionali și de funcționare ai antenei magnetice proprii pentru benzile de la 7MHz, frecvența cea mai joasă și până la 21MHz cea mai înaltă frecvență acoperită de ML. Se referă la o antenă de țeavă de cupru de φ22mm cu D=1,1m pentru o putere de 100watt. Cu acestă antenă lucrez de mulți ani în special în modurile digitale: WSPR, PSK toate variantele, RTTY, CW, ș.a. Din cele două capturi de ecran anexate în continuare sunt prezentați (în coloana Cupru din dreapta) toți parametrii de funcționare rezultați în urma calculului.

Articolul în detaliu este incărcat la sfârșitul acestei postări sub formă .pdf.

Câteva cuvinte de încheiere.

  • Cu mijloace modeste și care evită restricțiile, mai mult sau mai puțin justificate, privind instalarea antenelor puteți continua activitatea în trafic.
  • Cu o antenă de mici dimensiuni, corect realizată, puteți lucra comod într-un număr important de benzi din undele scurte cu rezultate mai mult decât satisfăcătoare.
  • Cu un ceas cu secundar și un SWR-metru (cel din transceiver sau cel separat) puteți realiza acordul perfect între benzi precum și în interiorul unei aceleiași benzi. Antena ML are un acord foarte ascuțit, o lărgime de bandă mică. Pentru un acord ușor și precis este utilă o demultiplicare cu un șurub cu filet relativ fin și un motor cu turație mică (sau o demultiplicare corespunzătoare). Acordul într-o bandă îngustă este un dezavantaj dar antena ML cu bandă îngustă are și unele avantaje: face o recepție liniștită și elimină în mod nativ eventuale armonice la emisie.
  • Chiar dacă pentru unii din colegii noștrii acestă expunere ar părea prea ”școlărească”, ea îndeamnă pe cei mai tineri dintre noi să înceapă să abordeze în mod sistematic probleme constructive relativ simple care să le amelioreze activitatea și să asigure continuitatea de lucru în traficul de radioamator.
  • Pentru cei care doresc să-și tipărească articolul este postat în format .pdf.
  • Comanda de la distanță a mișcării unui condensator variabil cu vid

==============================================================

Banda de 5 MHz și experimentul de propagare în YO.

YO4UQ – Cristian Colonati

Recent Federația Română de Radioamatorism și ANCOM au convenit ca și în YO să se înceapă testele de comunicații și propagare pe teritoriul României în banda de 5 MHz. Ca și în multe alte state ale lumii banda de 5 MHz va fi momentan destinată comunicațiilor de urgență. Probabil că în timp ea va putea fi folosită și ca bandă de trafic obișnuit. De regulă acum sunt agreeate și recomandate emisiunile digitale de bandă îngustă. Nu încerc să dezvolt acest subiect dar invit pe cei interesați să viziteze sit-ul http://hflink.com/5mhz pentru detalii.

Banda de 5 MHz și experimentul de propagare în YO      Balun_2la1_TOT

Fisiere_nec

==============================================

Antene verticale – pentru banda de 5MHz.

YO4UQ – Cristian COLONATI

MOTTO: Legile electrotehnicii nu pot fi contestate și nici aprobate de parlament.

                În continuarea propunerilor deja făcute pentru antenele filare în cadrul experimentului de propagare în banda de 5 MHz pe teritoriul YO, la sugestia colegului nostru Dan – YO3GH, vom încerca să propunem o soluție pentru antene verticale instalabile în spații restrânse. O antenă λ/4 sau 5/8λ ”full size” pentru banda de 5 MHz este dificil de realizat din cauza înălțimii mari a elementului radiant, 15m respectiv 37,5m, și a unor radiale tot așa de mari. Din literatura de specialitate (vezi HB 6-37 la 6-39) precum și din experiența proprie este posibilă execuția unei antene verticale mult mai scurte cu parametrii  funcționare comparabili cu ai unei antene λ/4 în execuție ”full size”. Tot în acest material vom aduce în atenția voastră și două proiecte de antene verticale scurtate. Pentru aceste ultime propuneri proiectarea s-a făcut cu programul de modelare 4NEC2 până la nivel de dimensionare și verificare cu ajutorul testelor de stabilitate și convergență. Din păcate autorul nu are posibilități de realizare fizică, montare și măsurători. Dacă vor exista realizatori aștept cu interes părerile acestora despre funcționare. Deci vom aborda pe rând:

  • Antenă verticală spirală alias ”Helically wound” în două variante constructive.
  • Antenă verticală scurtată cu contragreutate ”melc”.
  • Antenă verticală scurtată cu radiale filare scurtate (într-un viitor material).
  • Antenă verticală scurtată cu radiale rigide tubulare scurtate (într-un viitor material).

Toate aceste propuneri sunt făcute cu intenția de a oferi soluții pentru o instalare într-un spațiu cât mai redus, chiar în condițiile de amplasament urban, cu parametrii de funcționare rezonabili și cu eforturi financiare minime.

Antene verticale – pentru banda de 5MHz

Manual_4NEC2 Pages from 06 Pages from 25

==============================================================

Antene verticale scurtate, pentru 5 MHz, încărcate inductiv.

YO4UQ – Cristian Colonati

În continuarea expunerilor despre proiectarea câtorva antene în banda de 5 MHz vom prezenta două antene verticale mai simple, în accepțiunea clasică a antenelor verticale. Vom porni direct de la dimensiunile fizice obținute în urma procesului de evaluare și optimizare cu programul 4NEC2 iar mai apoi vom justifica etapele prin care am trecut. Se vor face referiri și la cele mai importante materiale utilizabile pentru execuție.

Antene verticale scurtate pentru 5 MHz încărcate inductiv.

Inductanta_5uH Inductanta_50uH      File_NEC

=============================================================

Proiectarea şi calculul antenelor magnetice.

                                                                                                YO4UQ – Cristian COLONATI

                Restricţiile majore apărute în ultimul timp în legătură cu instalarea unor antene pentru emisiunile de radioamator, în mod special în aglomerările urbane şi pe terasele superioare ale locuinţelor din ansamblurile de blocuri face oportună realizarea unei soluţii alternative pentru continuarea activităţii.

                Situaţia nu este nouă în YO şi nici pe “mapamond”. În unele comunităţi, firele, catargele, pilonii sau alte asemenea construcţii nu sunt agreeate (autorizate) din motive care ţin de ambientul pisagistic. În aceste cazuri antenele trebuie să fie „discrete” şi să nu deranjeze ambientul vizual şi nici pe cel electromagnetic (BCI, TVI) de nici un fel. Interesantă este remarca lui WR1B Larry în articolul din QST July 2013 pag. 51 privind revenirea interesului pentru antenele magnetice în State. De asemeni în QST Nov 2013 pag. 35 este prezentată şi realizarea lui Cristian Păun WV6N pentru două antene magnetice pentru puteri mari. Ambele materiale sunt anexate prezentei expuneri. Fericiţi cei care dispun de un perimetru privat în urban sau în rural în care pot construi, testa şi utiliza antene. În acest context de împrejurări execelenta lucrare a lui Florin (YO8CRZ – VA7CRZ), un „manual elevat” cu multiple menţiuni teoretice şi ale fenomenului fizic, cu realizări practice proprii remarcabile în domeniul antenelor, m-a îndemnat să reamintesc “citadinilor” o posibilă soluţie alternativă rezonabilă de a putea să-şi continue activitatea în traficul de radioamator. Cu o preocupare relativ îndelungată pentru antenele magnetice şi analizând o mică parte din bogatul material existent pe Internet am crezut că este bine să fac o expunere asupra proiectării corecte a unei astfel de antene şi dece nu la înţelegrea funcţionării şi a fenomenului fizic. Pentru cei interesaţi am anexat şi o bibligrafie minimală.

Proiectarea_si_calculul_antenelor_magnetice_2xCOL

SOFT_MagLOOP_2003_V2

SOFT_MagLOOP_2007_V2

 ===========================================================

Antenă directivă filară pentru banda de 14MHz

YO4UQ – Cristian Colonati

SKY_LOOPÎn numărul 8 din august 2016 al revistei britanice RadCom (RSBG) la pag.60, radioamatorul G0JMI – Mike Parkin ne aduce în atenție o antenă directivă filară cu 2 elemente proiectată în anii ’70 de către VK2ABQ – Fred Caton. Oare din ce motiv i se acordă astăzi o atenție deosebită acestei realizări de către importanta publicație RadCom?

În epoca actuală atât de ofertantă tehnologic a antenelor de tip ”optibeam” și a altor realizări industriale remarcabile în materie de antene, RadCom ne aduce în atenție o posibilă variantă de realizare cu forțe proprii, cu mijloace modeste și costuri rezonabile a unui astfel de echipament.

Antenă directivă filară pentru banda de 14MHz

RadCom_VK2ABQ

Manual_4NEC2

VK2ABQ    fișierele de date executabile cu 4NEC2 ale acestei antete (compresate .rar)

===========================================================

 

 

 

 

Comentariile sunt închise.