3.5.09. CW Key

Wireless !, telegrafia fără fir…nimic mai simplu !   

YO2IS – Szigy …. care a construit cam tot ce se putea (în acele vremuri apuse) în unde scurte, ne propune ca pe lângă stația cumpărată să mai facem câte ceva cu îndemânarea noastră de radioamatori. Dacă totul merge bine satisfacția va fi dublă.

Selecție din prima parte a articolului lui Szigy – YO2IS

 Cotidianul tot mai complicat şi sofisticat care ne înconjoară, ne face sa uităm adesea mijloacele simple ale existenţei noastre, uneori mai ieftine ba chiar mai eficiente decât cele la modă azi. Nici radioamatorismul nu scapă de această dilemă, complicând pe zi ce trece echipamentele folosite, ceace determină o drastică reducere a numărului celora capabili să realizeze proiecte în regie proprie, acei ‘home-brewers’ sau autoconstructorii deceniilor trecute. Zâmbesc după ce aflu condiţiile de lucru ale unui radioamator YO sau de ce nu din Siberia, care până mai ieri făcea trafic folosind fie un A-412, fie un UW3DI ‘home made’ şi poate un Quad, acum se făleşte cu un FT, TS, IC sau chiar kit QRP…şi un yagi cu ‘n’ elemente de ‘firmă’, fără însă să constat o semnificativă creştere a performanţelor sale competiţionale sau de trafic DX,…deh, tot moda şi atât ! Tot la zâmbete ajung când amicii interesaţi în chat-urile YO de pe Internet, îmi relatează cu pasiune despre argumentele contra (mai rar ‘pro’ !) a celora care dezbat subiectele articolelor mele, uneori ascunzându-se sub câte un indicativ de…complezenţă sau negând ceace au afirmat la o întâlnire ‘de visu’.

“Ciudat este că bună parte dintre ei n-au scris nici măcar UN SINGUR RÂND care să fi fost publicat vreodată într-o revistă pentru radioamatori, dar se ‘pricep’ la…analize şi dezbateri.

Doresc să menţionez că articolele mele sunt scrise pentru cei care înţeleg şi agrează subiectul tratat. Citez aici un motto extras dintr-o carte biligvă, scrisă cu litere slavone şi tipărită în 1827 : ‘Nici eu la tot cititoriu, nici tot cititoriul mie (văo) place’ sau originalul din latină : ‘Nec ego omni Lectori, Lector, nec mihi quisque placet’… Pe atunci nu exista Internet, dar după aproape două secole sentimentele umane nu s-au prea schimbat, unii oameni au rămas la fel de…’oameni’ !

MORSE-08_docx

Comentariile sunt închise.