Amplificator U.S. cu LDMOS BLF188XR

O expunere de excepție a unui proiect, prezentat de colegul nostru Valentin YO4RLN, care îmbrățișează într-o abordare multidisciplinară: electronica de schemă și componentă, radioul și informatica. Toate acestea au fost finalizate într-o exemplară realizare practică de construcție modulară, cu scheme și explicații, măsurători și parametrii realizați. De reținut și buna colaborare cu specialiștii firmei NXP Romania.

Mulțumim lui Valentin pentru descrierea modului cum trebuie abordat un proiect și realizarea unei lucrări complexe.

Cuvântul înainte al autorului.

Foarte multi dintre noi inclina in a construi amplificatoare de putere cu tuburi electronice din mai multe motive, cel mai des motiv invocat fiind robustetea acestora in exploatare, rezistenta acestora in cazul in care apar diverse probleme, rezistenta la unde stationare ridicate, pretul si disponibilitatea tuburilor etc… . Dar sa nu uitam ca acestea lucreaza cu tensiuni anodice foarte mari si foarte periculoase, constructia necesita componente deosebite care nu mai sunt de multi ani in fabricatie, fiind de cele mai multe ori destul de greu de procurat iar sursa de alimentare este un bloc costisitor, complicat de pus in opera si cu un randament destul de mic. Pe langa faptul ca in general tuburile metalo-ceramice necesita o atentie sporita in exploatare, necesita si o racire foarte buna, ne mai luand in calcul si randamentul pe care il au tuburile electronice. Personal, in primii ani de radioamatorism am cochetat cu tuburile electronice care sincer sa fiu m-au fascinat si mi-a placut sa realizez diverse montaje in jurul lor. Dar componentele electronice au inceput sa evolueze si mi-am propus sa realizez un amplificator complet tranzistorizat ceea ce a fost o mare provocare, cel putin pentru mine. Am experimentat amplificatoare cu tranzistorii MRF150 si SD2933 in jurul schemei realizate de Helge Granberg EB104, rezultatele fiind satisfacatoare, optinand perfomante foarte bune cu puteri variind intre 600 – 900 w, dar marea provocare a fost insa realizarea unui amplificator in jurul tranzistorului de la NXP BLF188XR.

In realizarea a amplificatorului cu tranzistorul BLF188XR m-am lovit de o serie de probleme, principala fiind lipsa de informatii, ceea ce m-a impins sa port mai multe discutii cu inginerii de la NXP care au fost foarte deschisi in discutii, in unele situatii nici ei neavand raspunsuri pentru ca tranzistorii LDMOS care sunt destul de recent lansati (in anul 2013). Dupa ce am cules destule informatii am decis ca e cazul sa trec la faza de implementare si aici a fost o etapa destul de grea. Procurarea componentelor, s-a dovedit a fi o adevarata provocare, s-a realizat din tari precum America, Australia, Anglia, Germania si China.

    Amplificator U.S. cu LDMOS BLF188XR

autor Valentin Tarala – YO4RLN

 

Comentariile sunt închise.